27
În cea de-a doua duminică a Postului Mare, o Sfântă Liturghie a fost oficiată pentru prima oară în 500 de ani pe locul unei vechi mănăstiri rupestre din Crimeea, raportează Dieceza de Simferopol și Crimeea.

Mănăstirea rupestră, situată în centrul Peninsulei Heraclean, a funcționat de la mijlocul secolului al XIII-lea până la mijlocul secolului al XV-lea, conform ceramicii descoperite pe sit.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de comunitatea numită în cinstea Sfântului Grigorie Palama, instituită cu binecuvântarea Înaltului Mitropolit Lazăr de Simferopol și Crimeea, în 2016. Comunitatea este păstorită de Pr. Alexander Leonov din Biserica Icoanei domnești a Maicii Domnului, din apropiere.

Comunitatea Sfântului Grigorie a hotărât să oficieze hramul său pe locul viitoarei sale biserici din Sarandinakina Balka, lângă o biserică rupestră ce făcea parte din complexul mănăstiresc rupestru. Nu s-a slujit în biserica din peșteră - deoarece permanent cad resturi de rocă din pereții săi - ci într-o biserică amenajată într-un cort amplasat în imediata apropiere.

Complexul mănăstiresc rupestru este situat la periferia orașului bizantin Cherson. A fost săpat în stâncile abrupte din Sarandinakina Balka. Complexul mănăstiresc includea și o fabrică de vinuri, amplasată într-un subsol mare, o cantină și o bucătărie. Ascultările călugărilor (muncile) se axau în principal pe asigurarea nevoilor lor urgente. Aceștia produceau vin din strugurii care creșteau pe pantele muntelui.

Organizarea internă a comunității monahale avea toate semnele unei lavre. Modul isihast de viață a fost popular în rândul monahismului chersonez din secolul al XIV-lea, datorită victoriei teologiei palamite în Biserica Ortodoxă și pătrunderii idealului isihast în Cherson.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.02791 sec - PID: 13347